Λονδίνο 2020: Η πρώτη πόλη στον κόσμο με διώροφα λεωφορεία με υδρογόνο

Η πόλη του Λονδίνου θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει διώροφα υδρογονοκίνητα λεωφορεία το επόμενο έτος.

Η εταιρεία διαχείρισης λεωφορείων του Λονδίνου, γνωστή ως TfL (Transport for London), έχει αποκαλύψει το νεότερο λεωφορείο που θα προστεθεί στον στόλο της. Πρόκειται για ένα μοντέλο υδρογόνου, αξίας 500.000 λιρών (578.000 ευρώ), το οποίο εκπέμπει μόνο νερό ως καυσαέριο.

Είκοσι από τα νέα λεωφορεία έχουν παραγγελθεί από την TfL και θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους στους δρόμους της πρωτεύουσας το 2020.

Αν και τα λεωφορεία με υδρογόνο κυκλοφορούν είδη στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις εδώ και χρόνια, αυτά θα είναι τα πρώτα διώροφα παγκοσμίως.

Εκτός από την παραγωγή μηδενικών ρύπων, τα λεωφορεία, τα οποία θα κατασκευάζονται από την εταιρεία Wrightbus, στην Βόρεια Ιρλανδία, θα περιλαμβάνουν και σημεία φόρτισης USB για το επιβατικό κοινό.

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, «Ολοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε στον καθαρισμό του τοξικού αέρα του Λονδίνου και πάντα πίστευα πως η TfL θα έπρεπε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας».

Οπως αναφέρει στο άρθρο της η εφημερίδα Independent, το συνολικό κόστος των νέων λεωφορείων καθώς και των σταθμών ανεφοδιασμού, θα φθάσει τα 12 εκατομμύρια λίρες (14 εκατομμύρια ευρώ), με τα 5 από αυτά να προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαικής Ενωσης.

Τέλος να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο λεωφορείο είναι πιο ακριβό από ένα πετρελαιοκίνητο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στις 200.000 λίρες (231.000 ευρώ), με την TfL να υποστηρίζει πως αξίζει η όλη ενέργεια καθώς δύο εκατομμύρια Λονδρέζοι ζουν με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην καθημερινότητα τους.

Αν και τα ηλεκτρικά λεωφορεία εισάγονται σταδιακά σε ορισμένες διαδρομές, τα μοντέλα με υδρογόνο μπορούν να ανεφοδιαστούν πολύ γρηγορότερα και να έχουν μεγαλύτερη χιλιομετρική εμβέλεια.

Πηγή: Independent

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.