Το Άμστερνταμ απαγορεύει τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα

Tο Άμστερνταμ έχει ισχυρή πρόθεση να απαγορεύσει όλα τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα στην πόλη μέχρι το 2030. Αν όμως πρόκειται να επιτύχει το στόχο αυτό, έχει μόνο μια δεκαετία να κατασκευάσει την υποδομή για να τροφοδοτήσει μια πόλη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, από το επόμενο έτος θα απαγορευτούν ορισμένα οχήματα ντίζελ από το κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ. Από το 2022, τα λεωφορεία και τα πούλμαν θα επιτρέπονται μόνο στο κέντρο της πόλης εάν διαθέτουν κινητήρες με ηλεκτρικό ή υδρογόνο και έως το 2030 όλες οι μεταφορές στην πόλη πρέπει να είναι απαλλαγμένες από εκπομπές ρύπων.

"Για το Άμστερνταμ, πρόκειται για ζήτημα υγείας, με κλιματικούς στόχους ως άμεσο αντιστάθμισμα", εξήγησε ο Sharon Dijksma, αντιδήμαρχος της πόλης. 

"Επιδιώκουμε καθαρό αέρα για όλους στο Άμστερνταμ, χωρίς εκπομπές ρύπων και μειώνοντας τις εκπομπές από άλλες πηγές".

Η πόλη ελπίζει ότι ο καθαρισμός του αέρα θα αυξήσει το μέσο προσδόκιμο ζωής των κατοίκων κατά τρεις μήνες και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 9%.

Άλλες πόλεις έχουν επίσης αρχίσει να περιορίζουν τα ρυπογόνα οχήματα. Το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Αθήνα και το Μεξικού Σίτι δεσμεύθηκαν το 2016 να απαγορεύσουν τα οχήματα ντίζελ μέχρι το 2025. Το Λονδίνο φέτος άρχισε να επιβάλλει αυστηρές χρεώσεις στα οχήματα στο κέντρο της πόλης που δεν πληρούν αυστηρά πρότυπα εκπομπών και αρκετές πόλεις στη Γερμανία έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς ντίζελ.

Το Άμστερνταμ διαθέτει πέντε ζώνες χαμηλών εκπομπών, όπου απαγορεύονται τα οχήματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ρύπανση. Αυτές οι ζώνες θα επεκταθούν και οι κανονισμοί θα ενισχυθούν.

Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να πάρουν ηλεκτρικά οχήματα μέσω προγραμμάτων και επιδοτήσεων. Αλλά η πόλη αναμένει ότι η τροφοδότηση τόσων νέων ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να απαιτήσει έως και 23.000 σημεία φόρτισης μέχρι το 2025.

Το Άμστερνταμ έχει ήδη περίπου 3.000 σημεία φόρτισης σε δημόσιους χώρους στάθμευσης. Μέχρι και 1.000 νέα σημεία φόρτισης εγκαθίστανται στους δρόμους του και όποιος αγοράζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα σημείο φόρτισης στη γειτονιά του.

Πηγή: alpha 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.