Πως το υδρογόνο αποτελεί το πιο βαρύ χαρτί της πράσινης ενέργειας;

Ρόλο καθοριστικό στη προσπάθεια επίτευξης της εφαρμογής της πράσινης ενέργειας, καλείται να διαδραματίσει το υδρογόνο το επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, χρονολογικά και συγκυριακά, βρισκόμαστε μία πολύ καθοριστική στιγμή καθώς το υδρογόνο κατέχει σήμερα μία δυναμική και μία αναγνώριση που πρώτη φορά συναντά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διαθέτει το πλάνο εφαρμογής του υδρογόνου, είναι πως απευθύνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις δημόσιες αρχές, αλλά παράλληλα μπορεί και να λύσει τα χέρια διάφορων επιχειρήσεων, όπως επίσης να οδηγήσει σε νέο επίπεδο και στάδιο την τεχνολογία και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Όλα λοιπόν τα κράτη, έχουν αντιληφθεί πόσο απαραίτητο και αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί ένα πλάνο αναφορικά με το υδρογόνο. Μάλιστα, σε αυτή τη πρωτοβουλία πρωτοστατεί η Ιαπωνία, η οποία υπήρξε και η χώρα εκείνη που έθεσε το θέμα μέσω σχετικής έκθεσης σε παλαιότερη συνεδρίαση του G20.

Για πάρα πολλές χώρες φυσικά αποτελεί ακόμα πρόβλημα το γεγονός πως καλούνται να προσπεράσουν ορισμένα σημαντικά προβλήματα. Πρώτον, το γεγονός πως θα κληθούν να φτιάξουν από το μηδέν ένα νομοθετικό πλαίσιο που να υπερκαλύπτει μέχρι και τη τελευταία λεπτομέρεια. Ακολούθως, να προσπαθήσουν συλλογικά και ομαδικά να βρουν τη λύση εκείνη που να μειώνει το  κόστους του, ενώ τέλος θα πρέπει να βρεθεί και ένας τρόπος που να καθιστά τον ανεφοδιασμό από υδρογόνο περισσότερο εύκολο απ’ ότι σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, άπαντες αποδέχονται πως το κόστος παραγωγής του είναι αρκετά υψηλό. Αν συνεχιστεί να βρίσκεται σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα, είναι εξωφρενικά δεδομένο πως το πλάνο εφαρμογής του άμεσα, θα τεθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο συρτάρι. Στόχος είναι η σταδιακή μείωση του έως και κατά 30%, το πολύ έως τα τέλη του 2030.

Μέχρι στιγμής, το υδρογόνο έρχεται στην αγορά μέσω παραγωγής φυσικού αερίου και άνθρακα. Ως συνέπεια αυτού, εκπέμπονται σχεδόν 830 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα περίπου κάθε χρόνο.

Στόχος λοιπόν πέραν των άλλων, είναι μία συλλογική ανάπτυξη των υποδομών παραγωγής του, καθώς όταν δρα κάθε χώρα κατά μόνας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή κάτι πολύ σημαντικό, με πολύ αργό τρόπο.

Παρά τα εμπόδια όμως, η πράσινη ενέργεια με την άμεση συμμετοχή του υδρογόνου, αποτελεί πλέον προτεραιότητα για όλα τα σοβαρά και ισχυρά κράτη του πλανήτη. Τα όποια εμπόδια, θα προσπελαστούν άμεσα, καθώς απαραίτητος σκοπός είναι η επίτευξη του πλάνου που έχει ήδη ξεκινήσει από τους Πανευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους φορείς.

Hydrogen Online Team