Υδρογόνο | Έρχεται από το… μέλλον;

Το υδρογόνο βρίσκεται στη πιο κρίσιμη καμπή έως τώρα, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο πως μπορεί να μετατραπεί στο καθαρό καύσιμο του μέλλοντος. Πως θα επιτευχθεί αυτό, και πόσο γρήγορα αναμένεται να συμβεί;

Όσοι γνωρίζουν καλά, αντιμετωπίζουν το υδρογόνο ως το μέσο εκείνο που θα λύσει την μεγάλη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, θεωρείται το καύσιμο εκείνο που θα έρθει να αντικαταστήσει τη βενζίνη και το πετρέλαιο στα οχήματα.

Σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα, αυτό που θα πρέπει να συμβεί είναι να αντικατασταθεί  η μπαταρία, και να τοποθετεί μία κυψέλη όπου θα πραγματοποιείται αντίδραση του υδρογόνου με το οξυγόνο, κι έτσι θα προκύπτει ως αποτέλεσμα η δημιουργία ηλεκτρισμού και νερού.

Αυτή τη στιγμή, και οι πλέον δύσπιστοι πείθονται πως για το υδρογόνο απαιτούνται σημαντικές πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό και ως στόχος έχει τεθεί να έχουν δημιουργηθεί πολύ περισσότεροι σταθμοί ανεφοδιασμού στην Ευρώπη, καθώς αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει και την αύξηση των αυτοκινήτων υδρογόνου. Άλλωστε βασικός λόγος που εταιρίες διστάζουν να πάνε το ζήτημα με το υδρογόνο στο επόμενο βήμα, είναι το θέμα του ανεφοδιασμού.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητη καθώς τα αυτοκίνητα με υδρογόνο διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα. Η οδήγηση αποτελεί πολύ πιο άνετη, ενώ ο κινητήρας είναι σχεδόν αθόρυβος. Εκτός των άλλων, συμφέρει και σε επίπεδο οικονομίας καυσίμου, καθώς η ζωή του κινητήρα διατηρείται περισσότερο, απ’ ότι με άλλα καύσιμα.

Αντικείμενο προς συζήτηση φυσικά αποτελεί και το κόστος ενός τέτοιου αυτοκινήτου, καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως τα χρήματα είναι ακόμα πολύ περισσότερο σε σχέση με ένα συμβατικό αμάξι.

Όσοι ασχολούνται ενεργά με το υδρογόνο θεωρούν πως κάθε μέρα που περνά, μειώνει την απόσταση που χωρίζει τα δύο είδη αυτοκινήτων, και πως από το 2025 και μετά, ενδεχομένως να έχουμε σταματήσει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Από εκεί και πέρα, μεγάλο ‘’στοίχημα’’ αποτελεί η ανάδειξη και παραγωγή του πράσινου υδρογόνου. Οι επιστήμονες θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος άγχους, καθώς ο τρόπος είναι γνωστός. Ήδη στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχει έτοιμος σταθμός που μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιου είδους έργο. Στόχος λοιπόν είναι να πάψει να προέρχεται το υδρογόνο μέσω ορυκτών καυσίμων, και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος περισσότερο ‘’καθαρός’’.

Hydrogen Online Team