Το «Hydro-gin» εξασφαλίζει κυβερνητική χρηματοδότηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα αποστακτήριο παραγωγής τζιν στη Σκωτία επιδιώκει να είναι το πρώτο στον κόσμο που θα παράγει το αλκοόλ του με χρήση υδρογόνου, αφού εξασφαλίσει ένα μέρος της συνολικής χρηματοδότησης έργων καθαρής ενέργειας που ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την Πέμπτη (29 Αυγούστου), η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει 390 εκατ. λίρες σε έργα υδρογόνου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα οποία περιλαμβάνουν προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα.

Ένα χρηματοδοτικό ρεύμα ύψους 40 εκατομμυρίων λιρών είναι αφιερωμένο στο Ταμείο Καινοτομίας για το Υδρογόνο και τα Καύσιμα (Hydrogen and Fuel Switching Innovation Fund), το οποίο θα διανείμει χρήματα σε προγράμματα που αφορούν τη βιομηχανία τσιμέντου, τροφίμων και ποτών και τη βιομηχανία γυαλιού.

Η HySpirits ελπίζει να χρησιμοποιήσει το ταπεινό μερίδιό της για να δείξει ότι το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία απόσταξης τζιν για την παραγωγή θέρμανσης και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα πράσινα καύσιμα που παράγονται από εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής παλιρροιακής ενέργειας για να λειτουργήσει στα νησιά Orkney στη Σκωτία.

Η ισχύς θα προέρχεται από το τοπικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (European Marine Energy Centre), το οποίο δήλωσε ότι «η μη χρήση άνθρακα στη διαδικασία απόσταξης με πράσινο υδρογόνο που προέρχεται από τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργικών τρόπων με τους οποίους η Orkney αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης».

Η ιδέα είναι να μειωθούν οι εκπομπές κατά περίπου 86 τόνους CO2 ανά έτος, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές από 10 σπίτια. Οι βιοτεχνίες ζυθοποιίας ξεφυτρώνουν σε όλη τη Βρετανία και η HySpirits ελπίζει ότι θα δείξει στους άλλους πώς να μετακινηθούν στις πιο πράσινες πρακτικές.

Περισσότερα από 350 αποστακτήρια τζιν και 2.200 ζυθοποιίες έχουν δημιουργήσει κάποιο κατάστημα στη Βρετανία και όλοι θα μπορούσαν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα τους εάν το έργο υδρογόνου είναι επιτυχές και οικονομικό και οι ίδιοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

Πηγή: euractiv.gr