Πράσινη ρότα «χαράζει» η κρουαζιέρα

Η κρουαζιέρα αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε έναν ολοένα και πιο δημοφιλή τρόπο διακοπών, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που εισέρχονται στην αγορά για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς.

Από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς ταξιδίων με κρουαζιερόπλοιο είναι τα νορβηγικά φιόρδ, τα οποία εκτιμάται ότι θα υποδέχονται έως το 2040 ένα εκατομμύριο επιβάτες κρουαζιέρας.

Με δεδομένες αυτές τις προβλέψεις αλλά και με δεδομένη την αυστηροποίηση των κανονισμών ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, οι κολοσσοί της κρουαζιέρας Carnival Corporation και Royal Caribbean Cruises Ltd. από κοινού με την νορβηγική NCE Maritime CleanTech, η οποία εκπροσωπεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ναυτιλιακά cluster του κόσμου, εργάζονται για την ανάπτυξη ενός πρότυπου κρουαζιερόπλοιου, το οποίο θα έχει μηδενική εκπομπή ρύπων.

Από τις ιδέες που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι μεταξύ άλλων και η χρήση νέων πηγών ενέργειας όπως το υδρογόνο, η ηλιακή ενέργεια αλλά και η αιολική.

Φιλοδοξία είναι να εκτελούν σε λίγα χρόνια πλόες στις νορβηγικές ακτές κρουαζιερόπλοια τα οποία θα βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων στα φιόρδ έως το 2026 αλλά και ο ευρύτερος στόχος του ΙΜΟ για περιορισμό των εκπομπών έως το 2050 κατά 50%.

Πηγή: naftikachronika.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.