Θα εξελιχθεί το υδρογόνο στο καθαρό καύσιμο του μέλλοντος;

Για πολλούς, μία από τις λύσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι η αντικατάσταση βενζίνης και ντίζελ με υδρογόνο. Ένα εν εξελίξει ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Σήμερα, μόνο μερικές εκατοντάδες οχήματα χρησιμοποιούν υδρογόνο στην Ευρώπη. Και η Δανία πρωτοπορεί…

Είναι παγκοσμίως η πρώτη χώρα με δίκτυο σταθμών υδρογόνου. Υπάρχουν δέκα σταθμοί ανεφοδιασμού με υδρογόνο στρατηγικά τοποθετημένοι στη χώρα.

Πως λειτουργεί η μηχανή ενός χήματος υδρογόνου

Ο Τάις Γένσεν, διευθύνων σύμβουλος της “Hydrogen Denmark” εξηγεί πως λειτουργεί η μηχανή ενός αυτοκινήτου υδρογόνου: «Αντί για μπαταρία υπάρχει μια κυψέλη καυσίμου όπου το οξυγόνο αντιδρά με το υδρογόνο δημιουργώντας ηλεκτρισμό και νερό. Από αυτή την χημική αντίδραση, το νερό αποβάλλεται και αυτή είναι η μοναδική εκπομπή».

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία, εντός δύο ετών, περίπου πενήντα σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου στην Ευρώπη. Ο αριθμός των αυτοκινήτων υδρογόνου που κυκλοφορούν πρέπει επίσης να υπερδιπλασιαστεί. Σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά οχήματα, το υδρογόνο έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Τάις Γένσεν:

«Η οδήγηση είναι ομαλή, ο κινητήρας δεν δημιουργεί θόρυβο. Είναι θετικό ότι ο τρόπος λειτουργίας μιας μηχανής καύσης διατηρείται. Μπορεί κανείς απλά να μεταβεί σε ένα σταθμό ανεφοδιασμού και να γεμίσει το ντεπόζιτο σε 3 έως 5 λεπτά. Κατόπιν μπορεί να διανύσει απόσταση από 4 έως 600 χλμ.».

Πηγή: energypress.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.