Ηλεκτρικά αυτοκίνητα & υδρογόνο | Το μέλλον των αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Πως η Ελλάδα εισάγει στις τάξεις της τα αυτοκίνητα με ηλεκτρικό κινητήρα, ή κινητήρα υδρογόνου; 

Αποτελεί πάγιος στόχος της Ελλάδας να αναδείξει τα κέρδη της αγοράς αυτοκινήτων ηλεκτρικών ή με κινητήρα υδρογόνου. Στόχος είναι η αρχή να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία, και μέχρι το 2030 να έχει γνωρίσει μία αρκετά μεγάλη αύξηση στη πίτα της αγοράς.

Έως και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους σταθμούς φόρτισης, καθώς μετά βίας ξεπερνούν τους 100 σε ολόκληρη τη χώρα. Πέραν τούτου, οι υπάρχοντες σταθμοί δεν έχουν τοποθετηθεί με πρωτοβουλία κρατικού μηχανισμού.

Το θέμα άνοιξε πρόσφατα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Αλεξάνδρα Σδούκου. Μάλιστα οι αναφορές της και όσα είπε, μας έκαναν να πιστεύουμε πως μάλλον στη χώρα μας κάτι δείχνει να κινείται αναφορικά με το επόμενο βήμα στο τρόπο λειτουργίας των αυτοκινήτων.

Τονίστηκε ιδιαιτέρως πως πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η ύπαρξη ουσιαστικών και βάσιμων κινήτρων ώστε να μπει κάποιος στη διαδικασία να αγοράσει ένα αυτοκίνητο με ηλεκτρικό κινητήρα, ή κινητήρα υδρογόνου.

Όπως έχουμε και κατά το παρελθόν γράψει, τα εμπόδια είναι πολλά. Τα αυτοκίνητα με υδρογόνο είναι πολύ πιο ακριβά από τα συνηθισμένα, ενώ παράλληλα υπάρχει και ιδιαιτέρως μεγάλο πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό καυσίμων.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν πρέπει το ίδιο το κράτος να δώσει κίνητρα στους αγοραστές. Με βάση λοιπόν αυτή τη παραδοχή η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να προσφέρει νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων σε όσους σκοπεύουν να αγοράσουν αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, τα οποία δεν είναι ρυπογόνα.

Πιο συγκεκριμένα, επί τάπητος θα θεσμοθετηθούν οι παρακάτω φοροελαφρύνσεις:

  • Μειωμένα τέλη ταξινόμησης
  • Μειωμένα τέλη κυκλοφορίας
  • Μειωμένος φόρος για εταιρική χρήση του νέου αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας

Όλα αυτά φυσικά βασίζονται καθαρά στην παγκόσμια παραδοχή που έως τώρα άπαντες αποδέχονται, και σχετίζεται με τη κρίση που περνά η κλιματολογική αλλαγή, και το περιβάλλον συλλήβδην.

Γι αυτό το λόγο λοιπόν απαιτούνται πρωτοβουλίες σε κάθε τομέα. Από τη στιγμή λοιπόν που στο τομέα των αυτοκινήτων και της κίνησης τους έχουν βρεθεί εναλλακτική τρόποι που δε βλάπτουν το περιβάλλον, είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τους εκμεταλλευτούμε.

Hydrogen Online Team