Συνεταιριστικό κίνημα και πράσινη ενέργεια

Ορθά διατυπώνεται ότι η ενέργεια είναι η κινητήρια δύναμη, που κρατάει τον κόσμο σε εξέλιξη, και ότι οι κύριες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε (πετρέλαιο και άνθρακας) δεν είναι πλέον βιώσιμες, λόγω των πεπερασμένων και μολυσματικών χαρακτηριστικών τους.

Προφανώς, το 87% της ενέργειας που καταναλώνουμε δεν είναι ανανεώσιμη.

Αυτή η υπάρχουσα κατάσταση ενισχύει την ανάγκη ανάπτυξης άλλων πηγών ενέργειας, που είναι ανανεώσιμες και γενικά βιώσιμες, όπως ο ήλιος και ο άνεμος.

Υψηλές προσδοκίες έχουν δημιουργήσει στην αγορά οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο 35% το 2030. Αυτές αποτυπώνονται στον νέο κύκλο αιτήσεων του Σεπτεμβρίου που άνοιξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και στον οποίο κατατέθηκαν 114 επενδυτικά σχέδια προς αδειοδότηση για εγκατεστημένη ισχύ αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων 2.093 MW.

Τη μερίδα του λέοντος διεκδικούν τα φωτοβολταϊκά με 82 αιτήσεις για άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 1.642 MW και ακολουθούν τα αιολικά με συνολική ισχύ 406 MW. Υπάρχουν επίσης κάποιες αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά (10 MW), μία αίτηση για μονάδα βιομάζας ισχύος 2 MW, τρεις αιτήσεις για υβριδικά έργα στη Λέσβο δυναμικότητας 14 MW και μια αίτηση για την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης 20 MW.

Πηγή: agronews.gr / kathimerini.gr

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.