Νέο ντιλ της Air Liquide για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη του έργου «HyGreen Provence», που αποσκοπεί στην παραγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή πράσινου υδρογόνου, υπέγραψαν η Air Liquide, η ένωση δήμων Durance, Luberon, Verdon (DLVA) και η ENGIE.

Το έργο «HyGreen Provence», που ξεκίνησε το 2017, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και επικύρωση των τεχνικών και οικονομικών συνθηκών για την παραγωγή 1.300 GWh ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί στην ετήσια οικιακή κατανάλωση περίπου 450.000 ατόμων, καθώς και για την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βιομηχανική κλίμακα μέσω ηλεκτρόλυσης νερού. Το έργο θα αναπτυχθεί σε διάφορα στάδια, με τα πρώτα παραδοτέα να προβλέπονται μέχρι τα τέλη του 2021 και την τελική φάση να αναμένεται πιθανά το 2027. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούν να παραχθούν ετησίως δεκάδες χιλιάδες τόνοι υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψουν ένα ευρύτατο φάσμα χρήσεων.

Στις περιοχές της DLVA, που αποτελείται από 25 δήμους και 65.000 κατοίκους, υπάρχουν σημαντικοί πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν για το έργο αυτό, όπως ένα από τα ευνοϊκότερα επίπεδα ηλιοφάνειας στη Γαλλία (κατά μέσο όρο 1.450 ώρες/έτος), διαθεσιμότητα σημαντικών εκτάσεων γης και ύπαρξη αποθηκευτικής κοιλότητας αλατιού, που μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλης κλίμακας κεντρική παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Air Liquide και η ENGIE, που έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη λύσεων υδρογόνου, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο έργο με τις περιοχές DLVA, αξιοποιώντας: 

  • Την τεχνογνωσία της Air Liquide σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του υδρογόνου, από την παραγωγή ως την ανάπτυξη εφαρμογών για τελικούς χρήστες, που διακρίνεται κυρίως για την εξειδίκευση σε τεχνολογίες παραγωγής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως η ηλεκτρόλυση.
  • Την εμπειρία της ENGIE στην εφαρμογή λύσεων με μηδενικές εκπομπές άνθρακα για πελάτες του τομέα της βιομηχανίας και για μεγάλες περιοχές, λύσεις που βασίζονται σε πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο, και ενσωματώνουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας (παραγωγή, αποθήκευση, διανομή).
  • Τη δέσμευση της ένωσης δήμων DLVA να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός έργου, η φύση και η έκταση του οποίου το καθιστούν πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Γαλλίας.

Αυτό το υδρογόνο θα εξυπηρετεί διάφορες χρήσεις στους τομείς της κινητικότητας, της ενέργειας και της βιομηχανίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Όσον αφορά την κινητικότητα, το υδρογόνο μπορεί να τροφοδοτήσει όλους τους τύπους οχημάτων, από ελαφρά αυτοκίνητα ως λεωφορεία, οχήματα και φορτηγά. Στο ενεργειακό μέτωπο, το έργο προβλέπει την τροφοδότηση μιας αστικής οικολογικής κοινότητας με θερμότητα και ψύξη. Τέλος, το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές διεργασίες που θα ωφελήσουν ολόκληρη την περιοχή. 

Η υπογραφή αυτής της καινοτόμου σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κατέστη δυνατή χάρη στη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων μερών που έχουν δεσμευτεί για τη μετάβαση σε μία οικονομία με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την περιφερειακή πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η DLVA και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τομέα υδρογόνου στη Γαλλία.

Πηγή: sofokleousin.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.