Γκέτεμποργκ: Νέες τεχνολογίες επενδύουν στο υδρογόνο

Είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν.

Προσφέρει την επαναστατική ελπίδα της καθαρής ενέργειας σε μαζική κλίμακα. Αυτή την εβδομάδα στο Business Planet εστιάζουμε στο υδρογόνο. Μέχρι το 2050, μπορεί να καλύπτει σχεδόν το 1/4 των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης. Ήρθαμε στο Γκέτεμποργκ για να δούμε πώς η καινοτόμα τεχνολογία μιας εταιρίας μεγιστοποιεί τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην προσπάθεια να μηδενίσουμε τις εκπομπές στο μέλλον.

Η σουηδική Powercell κατασκευάζει στοίβες κυψελών καυσίμου και συστήματα που λειτουργούν με υδρογόνο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο στους δρόμους και στη θάλασσα. Για παράδειγμα σε οχήματα ή πλοία. Όταν συνδυάζονται με το επονομαζόμενο πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και ο ήλιος, τότε προσφέρουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι το υδρογόνο μπορεί να ικανοποιήσει μακροπρόθεσμα τα ενεργειακά σχέδια της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη τεχνολογία μετατρέπει αυτό το όραμα σε πραγματικότητα;

«Ναι το κάνει ήδη αυτή την στιγμή. Απλά πρέπει να αυξήσουμε την κλίμακα και αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει.Οι κυψέλες καυσίμου που χρησιμοποιούν υδρογόνο θα παίξουν σημαντικό ρόλο, εάν θέλουμε να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους» επισημαίνει ο Περ Έκνταντζ από την εταιρία.

Πηγή: euronews.com