Υδρογόνο | Τι το καθιστά την απόλυτη λύση στην αυτοκινητοβιομηχανία;

Πως το υδρογόνο είναι η λύση για την αντικατάσταση της βενζίνης και του πετρελαίου;

HydrogenOnline.gr

Η τεχνολογία βρίσκεται πλέον και επισήμως σε ένα νέο στάδιο, τελείως διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος.

Ο βασικός παράγοντας που την διαφοροποιεί σε σχέση με το παρελθόν, είναι το γεγονός πως στην παγκόσμια ατζέντα, η έννοια της πράσινης ενέργειες κατέχει πλέον περίοπτη θέση. Αυτό άλλωστε αποτελεί κάτι που το παραδέχονται πλέον όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, ο πρώην Ευρωβουλευτής και νυν Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαικού Συνδέσμου Υδρογόνου, Γιώργος Χατζημαρκάκης, έκανε τις προηγούμενες ημέρες εκτενή αναφορά –παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας- σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει η είσοδος του υδρογόνου στην καθημερινότητα μας.

Ένας από τους παράγοντες εκείνες που δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από το υδρογόνο είναι αυτός της αυτοκίνησης.

Δεκαετίες τώρα οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες ψάχνουν να βρουν ένα τρόπο να αντικαταστήσουν χρόνο με το χρόνο την βενζίνη και το πετρέλαιο ως βασικό καύσιμο του κινητήρα.

Πλέον, η σκέψη γι’ αυτοκίνητα καθαρά ηλεκτρικά ή με κινητήρα υδρογόνου κατέχει περίοπτη θέση στις προτεραιότητες των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ποια είναι επομένως τα βασικά πλεονεκτήματα που εμπεριέχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και τα αυτοκίνητα υδρογόνου:

1) Ελάχιστος θόρυβος:

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, τα αυτοκίνητα που κινούνται με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου, χαρακτηρίζονται από το γεγονός πως ο ήχος που προκαλούν είναι ιδιαιτέρα ισχυρός.

Ειδικότερα αυτό αποτελεί δείγμα γραφής των αυτοκίνητων με diesel κινητήρα.

Στη περίπτωση των αυτοκινήτων με ηλεκτρικό κινητήρα ή κινητήρα υδρογόνου, ο θόρυβος είναι σχεδόν μηδενικός, σε σημείο μάλιστα που… ξεχνάτε αν το αμάξι είναι σε λειτουργία.

Αυτού του είδους το πλεονέκτημα είναι ιδιαιτέρως θετικό για το περιβάλλον, μιας και μειώνεται ακαριαία η ηχορύπανση.

2) Εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων από το service

Για όλους μας, η επίσκεψη στο συνεργείο για τον καθιερωμένο έλεγχο του αυτοκινήτου μας δεν είναι ευχάριστη διαδικασία.

Μας σπαταλά πολύτιμο χρόνο, και εκτός των άλλων αποτελεί μία διαδικασία που έχει πάντα ένα αρκετά μεγάλο κόστος.

Με αυτοκίνητο που διαθέτει κινητήρα ηλεκτρικό, ή κινητήρα υδρογόνου, η επίσκεψη στο service θα αποτελέσει μακρινή ανάμνηση.

Ο εξοπλισμός που διαθέτουν τέτοιου είδους αυτοκίνητα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, κάτι που σημαίνει πως οι βλάβες δεν αποτελούν συχνό φαινόμενο. Εκτός των άλλων, η καθιερωμένη συντήρηση δεν είναι απαραίτητο να γίνεται τόσο συχνά, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

3) Περισσότεροι χώροι στο αυτοκίνητο

Ένας από τους ‘’πονοκεφάλους’’ που συχνά έχουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, σχετίζεται με τους αποθηκευτικούς χώρους που θα έχει το αμάξι.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα υδρογόνου δεν έχουν τέτοιους είδους ‘’άγχη’’. Η απουσία μηχανικών μερών από το αμάξι, δίνει τη δυνατότητα για όσο το δυνατόν περισσότερους και μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης, με αποτέλεσμα τα ταξίδια και οι μετακινήσεις να γίνονται περισσότερο άνετες.