Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος : Η έννοια της ‘’πράσινης ενέργειας’’ πιο επίκαιρη από ποτέ

Πως η ‘’πράσινη ενέργεια’’ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και πως αποτελεί το ισχυρό μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος;

Πηγή : TomorrowNews.gr 

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητιέται και αναλύεται όλο και περισσότερο στον δημόσιο διάλογο, κατέχοντας πλέον εξέχουσα θέση στην ατζέντα των ηγετών του πλανήτη.

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, διαδραματίζουν οι λεγόμενες ‘’Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας’’, οι οποίες αποτελούν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό που τις κάνει να διαφέρουν είναι ότι δεν περιλαμβάνουν χρήση συμβατικών καυσίμων, ενώ συγχρόνως χαρακτηρίζονται από μία σειρά πλεονεκτημάτων.

Το κύριο όλων είναι ότι οι Α.Π.Ε. δεν απειλούνται με εξάντληση. Δεν εξαρτώνται από πόρους που εξαντλούνται, αλλά απαιτείται μία διακριτική παρέμβαση στο περιβάλλον. Συγχρόνως, το ίδιο το περιβάλλον δεν υφίσταται φθορά, αφού δεν χρειάζεται η καύση τους.

Για να αντιληφθεί κάποιος το πόσο ψηλά ιεραρχείται το ζήτημα της πράσινης ενέργειας και των Α.Π.Ε. σήμερα, αρκεί να ανατρέξει στα όσα ακούγονται σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, το περίφημο δηλαδή πακέτο χρημάτων που θα δοθεί στα κράτη-μέλη, σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Όπως προκύπτει έως τώρα, η Ευρωπαική Επιτροπή έχει σκοπό διακριτικά να καλέσει τα κράτη να χρησιμοποιήσουν τα δις ευρώ που θα εισπράξουν σε επενδύσεις που θα ωφελούν τόσο τις οικονομίες τους, όσο και το περιβάλλον, με αποτέλεσμα η πράσινη ενέργεια να αποτελεί σχεδόν ‘’μονόδρομος’’.

Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πιο σαφή και χαρακτηριστικό τρόπο πως η πράσινη ενέργεια διαθέτει κάποια ιδιαιτέρως σημαντικά και καθοριστικά οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τις εθνικές οικονομίες.

Όπως γνωρίζουμε καλά οι εκπομπές αερίων και ρύπων αποτελούν την νο1 αιτία πρόκλησης καταστροφικών συνεπειών στο περιβάλλον. Οι Α.Π.Ε. περιορίζουν, ή και εξαλείφουν πλήρως σχετικούς ρύπους.

Συγχρόνως προκαλείται ελάττωση της εξάρτησης της παραγωγής ενέργειας από καύσιμα, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται υψηλότερα συμβατικοί πόροι όπως ο λιγνίτης.

Τέλος, η δημιουργία και συντήρηση Α.Π.Ε. ευνοεί την ύπαρξη νέων και μακροχρόνιων θέσεων εργασίας.

Συμπληρωματικά, οφείλουμε να καταγράψουμε πως ρόλο ιδιαιτέρως σημαντικό διαδραματίζει σήμερα και το υδρογόνο, το οποίο ειδικότερα σε ότι αφορά την αυτοκίνηση, έχει την δυνατότητα να αλλάξει τελείως τα δεδομένα, αφού ήδη κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να εγκαταλείψουν βήμα-βήμα την χρήση των γνωστών καυσίμων.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.