Η Repsol βάζει στα πλάνα της το πράσινο υδρογόνο

Μεγάλες επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης από τη μεγάλη ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία.

Στην ανάπτυξη μιας εγκατάστασης που θα χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα και πράσινο υδρογόνο για την παραγωγή καυσίμων μηδενικών εκπομπών προκειμένου να διατεθούν στον τομέα των μεταφορών προχωρά η Repsol.

Η ισπανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε  τη Δευτέρα ότι θα συμμετάσχει επίσης σε ένα έργο παραγωγής φυσικού αερίου από «αστικά απόβλητα».

Και τα δύο έργα θα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, με το μεγαλύτερο λιμάνι του Μπιλμπάο «και τη γύρω περιοχή» να αναφέρεται ως πιθανή τοποθεσία.

Η Repsol με έδρα τη Μαδρίτη συνεργάζεται με την Petronor και τον Οργανισμό Ενέργειας της βασκικής κυβέρνησης για το πρώτο σχέδιο. Η Petronor, στην οποία η Repsol έχει μερίδιο 85,98%, θα αναλάβει τη διαχείριση στο έργο αποβλήτων-αερίων.

Η ισπανική εταιρεία θα επενδύσει αρχικά 60 εκατομμύρια ευρώ (67,58 εκατομμύρια δολάρια) στο έργο πράσινου υδρογόνου και σε πρώτη φάση 20 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για τη δεύτερη πρωτοβουλία, η οποία θα έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται 10.000 τόνους αστικών αποβλήτων κάθε χρόνο.

Η εταιρεία περιέγραψε το πρώτο έργο ως «έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής συνθετικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών στον κόσμο, με βάση το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η Ισπανία πρέπει να στηρίξει τη στρατηγική της για τον άνθρακα στις τεχνολογικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις της», δήλωσε ο Josu Jon Imaz, Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol τη Δευτέρα.

«Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε συνδυασμό με τη δέσμευση και χρήση του CO2 για την παραγωγή καθαρών καυσίμων μηδενικών εκπομπών είναι μέρος της βιομηχανικής στρατηγικής για τον αποκαρβονισμό της Repsol», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η Repsol δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα και είναι επικεφαλής των δύο κοινοπραξιών με την Energean Oil & Gas και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για τις περιοχές των Ιωαννίνων και του «Ιονίου», αντίστοιχα.

Πηγή : insider.gr