Αποκλειστικό δίκτυο αγωγών 23.000 χμ για το υδρογόνο σχεδιάζουν εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Έντεκα διαχειριστές υποδομών φυσικού αερίου από εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρουσίασαν την Παρασκευή το σχέδιό τους για τη δημιουργία ενός δικτύου αγωγών συνολικού μήκους 23.000 χμ ως το 2040 που θα υποστηρίξει τη μεταφορά υδρογόνου παράλληλα με το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Euractiv, το σχέδιο υπογράφουν οι εταιρείες Enagás, Energinet, Fluxys Belgium, Gasunie, GRTgaz, NET4GAS, OGE, ONTRAS, Snam, Swedegas (Nordion Energi), Teréga και η συμβουλευτική Guidehouse.

Το δίκτυο αυτό προορίζεται να διατρέχει τις Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Σουηδία και Ελβετία και αποκαλείται "η ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού υδρογόνου" από τους εμπνευστές του.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εταιρείες αυτές βλέπουν το εν λόγω σχέδιο ως ένα κρίσιμο κομμάτι της προσπάθειας απανθρακοποίησης και παράλληλα στηρίζουν το ευρωπαϊκό Green Deal. Απώτερος στόχος είναι το νέο δίκτυο να συνδέσει τα μελλοντικά κέντρα παραγωγής και κατανάλωσης υδρογόνου στην Ευρώπη, όπως δηλαδή είναι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι αποθήκες και οι μεγάλες μονάδες ΑΠΕ της βόρειας και νότιας Ευρώπης.

Οι διαχειριστές θεωρούν ότι η κατασκευή υποδομών για το υδρογόνο θα καταστήσει πιο εύκολη την αύξηση της παραγωγής του, όπως και τη χρήση του. "Η ανάλυσή μας καταλήγει στο ότι το κόστος ενός τέτοιου δικτύου μπορεί να είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το προβλεπόμενο μέγεθος της αγοράς υδρογόνου. Ως εκ τούτου, το προτείνουμε ως πρώτη κίνηση για να διευκολύνει τις εξελίξεις στην πλευρά της προμήθειας και της ζήτησης", αναφέρουν.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι βάσει των εκτιμήσεων, η ποσότητα ηλεκτρισμού που χρειάζεται για τη μεταφορά υδρογόνου σε απόσταση 1.000 χμ είναι γύρω στο 2% του ενεργειακού περιεχομένου αυτού του υδρογόνου. Επιπλέον, οι πρώιμες εκτιμήσεις θέλουν το κόστος του όλου δικτύου να ανέρχεται σε 27-64 δις. ευρώ με μεταφορά άνω των 1.130 τεραβατωρών ετησίως ως το 2040, που είναι και η προβλεπόμενη ζήτηση.

Σύμμαχος στη συγκράτηση του κόστους είναι το γεγονός ότι το 75% του δικτύου θα αποτελείται από ανακατασκευασμένους σωλήνες φυσικού αερίου.

Το όλο σχέδιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις με εκκίνηση στα μέσα της παρούσας δεκαετίας με 6.800 χμ. Αργότερα, προβλέπεται η επέκτασή του και σε χώρες πλην των αρχικών, όπως η Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : energypress.gr