Σαουδική Αραβία: Θα χρησιμοποιήσει κοίτασμα αερίου $110 δισ. για μπλε υδρογόνο

Η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο για την παραγωγή μπλε υδρογόνου, καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για εξαγωγή του καυσίμου που θεωρείται κρίσιμο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ένα μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου από το project Jafurah ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα χρησιμοποιηθεί για μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται με τη μετατροπή του φυσικού αερίου και τη δέσμευση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Είμαστε οι πιο δραστήριοι και τολμηροί όσον αφορά το μπλε υδρογόνο», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ σε διάσκεψη για το κλίμα στο Ριάντ, χθες Κυριακή, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Βάζουμε τα χρήματά μας στο υδρογόνο. Έχουμε μια καταπληκτική βάση αερίου στη Jafurah και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε μπλε υδρογόνο» πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύτηκε να φτάσει στο στόχο των μηδενικών εκπομπών (net-zero) εντός των συνόρων της έως το 2060, τονίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσει δέσμευση άνθρακα και υδρογόνο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Τα σχέδια για το Jafurah υπογραμμίζουν πώς το βασίλειο απομακρύνεται από την προηγούμενη στρατηγική του προτεραιότητα να γίνει εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και τούτο καθώς το φυσικό αέριο είναι μεν καθαρότερο από το πετρέλαιο και τον άνθρακα, αλλά ορισμένες χώρες έχουν δηλώσει ότι θέλουν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση του.

Μια νέα τεράστια αγορά 700 δισ. δολ. το χρόνο

Η αγορά για το υδρογόνο δεν υπάρχει ουσιαστικά σήμερα, αλλά θα μπορούσε να αξίζει 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το 2050, εάν οι παραγωγοί μπορέσουν να μειώσουν το κόστος, σύμφωνα με το BloombergNEF. Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco έχει δηλώσει ότι οι εξαγωγές μπλε υδρογόνου μεγάλης κλίμακας θα ξεκινήσουν πιθανώς μετά το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, η Aramco σκέφτεται να ανοίξει το πεδίο Jafurah στα ανατολικά της χώρας για ξένους επενδυτές, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Προς αυτή την κατεύθυνση το επιτελείο της ήδη συνεργάζεται με έναν σύμβουλο καθώς εξετάζει την άντληση ιδίων κεφαλαίων ή εναλλακτικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη αυτής της τεράστιας τοποθεσίας.

Το Jafurah εκτιμάται ότι διαθέτει 200 ​​τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και η Aramco αναμένει να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024.

Το βασίλειο σχεδιάζει επίσης να πουλήσει πράσινο υδρογόνο, το οποίο παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια, -συνήθως ηλιακή και αιολική ενέργεια-, σε μια διαδικασία που δεν δημιουργεί εκπομπές άνθρακα.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να φτιάξει το φθηνότερο πράσινο υδρογόνο στον κόσμο, δήλωσε επίσης χθες, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και των δύο τύπων υδρογόνου.

Η κυβέρνηση του Ριάντ σκοπεύει να ενισχύσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και για την τοπική αγορά. Στοχεύει να σταματήσει την καύση πετρελαίου στις μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, ώστε το φυσικό αέριο να τροφοδοτεί το μισό δίκτυο μέχρι τότε και οι ΑΠΕ (ηλιακή και αιολική ενέργεια) να αποτελούν το υπόλοιπο ενεργειακό μείγμα.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr & energypress.gr