Τεχνολογίες υδρογόνου: Εγκρίθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 5,4 δισ. ευρώ με ελληνική συμμετοχή

Το έργο θα περιλαμβάνει την παραγωγή υδρογόνου, των κυψελών καυσίμου, της αποθήκευσης, της μεταφοράς και της διανομής υδρογόνου καθώς και εφαρμογών τελικού χρήστη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα για τη στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης στην αξιακή αλυσίδα της τεχνολογίας υδρογόνου αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με κοινή χρηματοδότηση από 15 κράτη-μέλη.

Το έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ), με την ονομασία «IPCEI Hy2Tech», εκπονήθηκε και κοινοποιήθηκε από δεκαπέντε κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Τσεχία και Φινλανδία.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το ΣΕΚΕΕ θα καλύπτει ένα ευρύ μέρος της αξιακής αλυσίδας της τεχνολογίας υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων

  1. της παραγωγής υδρογόνου,
  2. των κυψελών καυσίμου,
  3. της αποθήκευσης, της μεταφοράς και της διανομής υδρογόνου και
  4. των εφαρμογών τελικού χρήστη, ιδίως στον τομέα της κινητικότητας.

Επένδυση από κράτη και εταιρείες

Τα κράτη μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και 5,4 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 8,8 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του ΣΕΚΕΕ, 35 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρομεσαίες («ΜΜΕ») και νεοφυείς επιχειρήσεις, θα συμμετάσχουν σε 41 έργα.

Αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών τεχνολογικών καινοτομιών, όπως νέων υλικών ηλεκτροδίων υψηλής απόδοσης, κυψελών καυσίμου υψηλότερων επιδόσεων, καινοτόμων τεχνολογιών μεταφορών, στις οποίες συγκαταλέγονται και τεχνολογίες κινητικότητας με υδρογόνο που αναπτύσσονται για πρώτη φορά. Το ΣΕΚΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει στη σημαντική αυτή προσπάθεια με 2 έργα από την εταιρία Β&Τ Composites (έργο H2CAT) και την εταιρεία Advent (έργο Green HiPo). Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ενίσχυση έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη, συνυπολογίζοντας και την διαθεσιμότητα πόρων.

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με απόφαση της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχεδόν από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, η Ελλάδα κατάφερε να συμμετάσχει στην ομάδα των ευρωπαϊκών κρατών που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τα σημαντικά έργα κοινού
ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ως προς το υδρογόνο. Σήμερα, έχουμε την επίσημη έγκριση των έργων αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πράγμα το οποίο κάνει την Ελλάδα μία από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην αποθήκευση ενέργειας με αυτή τη νέα τεχνολογία. Η Ελλάδα θα πάρει τη θέση που της αξίζει: τον ρόλο του πρωταγωνιστή».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της παραγωγής υδρογόνου στη χώρα μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συμβάλει και στην περαιτέρω ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδος. Κύριο μέλημα μας είναι πλέον η αναζήτηση και διασφάλιση των αναγκαίων ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου τα έργα αυτά να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά».

Πηγή: ot.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.