Ενεργειακή κρίση: Πόσο δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας;

Οι προηγούμενοι δύο χειμώνες δυσκόλεψαν την Ευρώπη ελέω πανδημίας. Τα εμβόλια αλλά και η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία βοήθησε στην μείωση νοσηλειών και θανάτων, έδωσαν την εντύπωση πως ο φετινός χειμώνας θα κυλούσε υπό συνθήκες φυσιολογικές. 

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Όχι εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης η οποία σφυροκοπά την Γηραιά Ήπειρο εδώ και μήνες. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν προκαλέσει ''στραγγαλισμό'', με αποτέλεσμα να απαιτούνται λύσεις που θα περιορίσουν το πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Την ίδια ώρα, τρόμο προκαλούν οι προβλέψεις σε σχέση με την πορεία την ενεργειακής κρίσης και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

''Εαν πιστεύουμε ότι θα είναι μόνο ένας δύσκολος χειμώνας και μετά η κρίση θα τελειώσει, τότε μιλάμε για φαντασίωση'', υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell,

«Μπορεί κάλλιστα να περάσουν αρκετοί δύσκολοι χειμώνες», είπε ο Van Beurden σύμφωνα με τον οποίο οι λύσεις στην ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης, επιβολής δελτίου και γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών πηγών».

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς, η οποία σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου και Μαρτίου 2023. Ωστόσο, θα μπορούσαν να επιβληθούν υποχρεωτικές περικοπές από την ΕΕ εάν επιδεινωθεί η κρίση εφοδιασμού.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.