Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε. : Εκεί που η Ευρώπη τεστάρει το υδρογόνο

Ερευνητές από όλη την Ευρώπη θα έχουν πλέον ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κοινού Κέντρου Ερευνών: ύστερα από ένα πρώτο στάδιο της πρωτοβουλίας για ανοικτή πρόσβαση, κατά το οποίο σχεδόν 100 επιλέξιμες προτάσεις έγιναν δεκτές σε 92 ερευνητικά ιδρύματα, και άλλα εργαστήρια της υπηρεσίας της Επιτροπής για τις επιστήμες και τη γνώση είναι πλέον στη διάθεση εξωτερικών επιστημόνων, οι οποίοι θα είναι πλέον σε θέση να διεξάγουν πειράματα για ενεργειακές λύσεις με μηδενικές εκπομπές και για την πυρηνική ασφάλεια.

Εργαστήρια που είναι πλέον ανοικτά για τη δοκιμή νέων καυσίμων και την πυρηνική ασφάλεια Δύο εγκαταστάσεις στις οποίες γίνεται έρευνα αποκλειστικά για την ανάπτυξη τεχνολογιών καυσίμου υδρογόνου είναι τώρα ανοιχτές στο Petten: η εγκατάσταση δοκιμών για δεξαμενές αερίου υψηλής πίεσης και η εγκατάσταση δοκιμών για κυψέλη καυσίμου και ηλεκτρολυτική κυψέλη. Το υδρογόνο είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα εναλλακτικά καύσιμα, καθώς δεν παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η τεχνολογία βρίσκεται στο νηπιακό της στάδιο και χρειάζεται να αναπτυχθεί προτού μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το υδρογόνο με τον ίδιο τρόπο όπως τα συμβατικά, ορυκτά καύσιμα. Στο Petten, οι ερευνητές θα διεξάγουν πειράματα σε κυψέλες καυσίμου και δεξαμενές αερίου υπό διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Το ΚΚΕρ ανοίγει επίσης δύο υπερσύγχρονα εργαστήρια στην Καρλσρούη, τα οποία είναι σχεδιασμένα για την έρευνα σε ακτινίδες. Οι ακτινίδες είναι η ραχοκοκαλιά των πυρηνικών τεχνολογιών, είτε πρόκειται για ενέργεια, εξερεύνηση του διαστήματος είτε για ιατρικές θεραπείες. Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να διεξάγουν έρευνα που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί νέος πυρηνικός εξοπλισμός ή υλικά. Από τον Σεπτέμβριο το ΚΚΕρ θα δώσει επίσης πρόσβαση σε αρκετές από τις εγκαταστάσεις του στην Ευρώπη για την πυρηνική αντίδραση και τις μετρήσεις δεδομένων διάσπασης στο Geel. Τέτοιου είδους μετρήσεις βοηθούν να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων και στον χειρισμό των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ ενισχύουν και την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τη ραδιενέργεια.

ΠΗΓΗ: diorismos.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.