Π. Μ. Τσεριώτης: Η ατομική εμπορική επιχείρηση που έγινε αυτοκρατορία

Είναι πολύ σημαντικό ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης Έλληνες επιχειρηματίες καινοτομούν και όχι μόνο διατηρούν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις τους αλλά επεκτείνονται συνεχώς σε νέες αγορές.Μία τέτοια περίπτωση είναι και η εταιρεία Π.Μ. Τσεριώτης Λτδ μία κυπριακή οικογένεια με επιχειρηματική δραστηριότητα και εκτός Κύπρου.

Μεταξύ των εταιρειών που ανήκουν στο group Π.Μ. Τσεριώτης Λτδ είναι και η πολύ επιτυχημένη στον κλάδο της ελληνική εταιρεία Πυλώνες ΑΕ. Στην παρουσίαση των εταιρειών που έγινε στην Κύπρο παρουσία του προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Διογένους δήλωσε :

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

Κυρίες και κύριοι

Καλησπέρα

εκ μέρους της οικογένειας και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ που είσαστε απόψε μαζί μας για να γιορτάσουμε 100 χρόνια καινοτομίας και ανάπτυξης της Π.Μ.Τσεριώτης.

Dear ladies and gentlemen, friends and partners from all over the world, welcome and thank you for making the journey to be with us tonight at our 100 year anniversary celebration. Please allow me to continue my speech in Greek but you should have been given a transcript in English so if not please put up your hand and we will provide one.

100 χρόνια είναι πραγματικά πολύς καιρός σε απόλυτα μεγέθη και το ότι είμαστε εδώ να γιορτάζουμε ένα τέτοιο ορόσημο είναι ήδη από μόνο του πολύ σημαντικό.

Καθίσταται όμως εντυπωσιακό εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα μικρό νησί, που ξεκίνησε ως ατομικό εμπορικό γραφείο του Παναγιώτη Τσεριώτη, άδραξε ευκαιρίες και τάσεις της αγοράς για να επεκταθεί σε διάφορους κλάδους, πέρασε από όλες τις δύσκολες στιγμές της τοπικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας του 20ου και του 21ου αιώνα, για να γίνει ο πολυσχιδής όμιλος επιχειρήσεων που είναι σήμερα με συμμετοχή σε 10 εταιρίες, που εργοδοτούν πέραν των 550 ατόμων και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών που πλησιάζει τα €150 εκατομμύρια.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο να είμαστε σήμερα εδώ και να γιορτάζουμε 100 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας είναι :

    Η φιλοσοφία και οι αξίες μας
    Η σχέση Οικογένειας και επιχείρησης
    Οι μακροχρόνιες σχέσεις και συνεργασίες
    Ο παράγοντας του Τριαθλητή και
    Η διαχείριση επιτυχιών και αποτυχιών

Επιτρέψτε μου λοιπόν να πω λίγα λόγια για τον καθένα από αυτούς

Όπως ένα αιωνόβιο δέντρο στηριζόμαστε σε γερές ρίζες που είναι η επιχειρηματική μας φιλοσοφία και οι αξίες μας. Βασική επιχειρηματική μας φιλοσοφία είναι το κτίσιμο μακροχρόνιας αξίας τόσο για μας όσο και για τους εργαζόμενους, τους συνεταίρους και τους συνεργάτες μας. Οι αξίες μας, ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΕΥΕΛΙΞΙΑ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ, δεν είναι τίποτε άλλο από τις ανθρώπινες αξίες της οικογένειας μας και αυτές με τις οποίες ζούμε και ενεργούμε τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή τα τελευταία 100 χρόνια. Το πιο πολύτιμο και ανεκτίμητο περιουσιακό μας στοιχείο είναι το όνομα και η αξιοπιστία μας σαν επιχειρηματίες. Αυτή θεωρούμε είναι η στερεή βάση στην οποία μπορέσαμε να κτίσουμε όλα τα υπόλοιπα και ήταν αυτή που μας προφύλαξε σε δύσκολες στιγμές.

Το γεγονός ότι όλες οι ενέργειες και αποφάσεις μας περνούν αρχικά μέσα από αυτά τα φίλτρα είναι το πρώτο συστατικό της επιτυχημένης μας πορείας.

Από πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Κύπρο προκύπτει ότι λιγότερες από 2% των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι στην 4η ή μεταγενέστερη γενιά. Για να φτάσει μια οικογενειακή επιχείρηση στα 100 χρόνια και παραπέρα χρειάζεται να υπάρχει πλήρης κατανόηση αλλά και διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων της επιχειρηματικής αυτής μορφής. Στη δική μας περίπτωση ο Παναγιώτης Τσεριώτης έδωσε το έναυσμα και ο Λέλλος, η Άννα, η Πανδώρα και η Χριστιάννα και εγώ που ακολουθούμε βάζουμε στην επιχείρηση όλο μας το είναι για να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει σε ένα ενάρετο κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξης. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι επιτυχημένες αλλαγές σκυτάλης από γενιά σε γενιά. Εκεί που πολλές εταιρίες δεν καταφέρνουν να κάνουν την πρώτη εμείς έχουμε κάνει μέχρι στιγμής τρεις, οι οποίες έγιναν όχι μόνο ομαλά αλλά και στο σωστό χρόνο ώστε να αξιοποιείται αφενός η εμπειρία αυτών που παραδίδουν και αφετέρου ο ενθουσιασμός και η καινοτομία αυτών που αναλαμβάνουν.

Η σωστή διαχείριση της σχέσης οικογένειας και επιχείρησης είναι το δεύτερο συστατικό της επιτυχημένης μας πορείας.

Η μακροχρόνια αξία κτίζεται μεταξύ άλλων μέσα από μακροχρόνιες σχέσεις που βασίζονται στην ειλικρίνεια, τον αλληλοσεβασμό και το αμοιβαίο όφελος. Στον τομέα αυτό έχουμε αφενός επενδύσει πάρα πολύ και αφετέρου έχουμε ευτυχήσει να έχουμε δίπλα μας εξαιρετικούς συνεργάτες όπως μεταξύ άλλων η Unilever με την οποία μετράμε 100 χρόνια συνεργασίας, 80 χρόνια με την John West, 65 χρόνια με την Volkswagen, 45 χρόνια με την Kerrygold, 40 χρόνια με την Audi, 27 χρόνια με την SEAT.

Σε τελική ανάλυση όμως αυτές οι σχέσεις δεν θα είχαν νόημα αν δεν κτίζαμε μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι, άτομα και εταιρίες, που επιλέγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας για 100 χρόνια τώρα μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα.

Το κτίσιμο μακροχρόνιων σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και ειδικά με τους πελάτες μας είναι το τρίτο συστατικό της επιτυχημένης μας πορείας.

‘Οσοι με ξέρετε προσωπικά γνωρίζετε ότι έχω ασχοληθεί με το τρίαθλο. Επειδή είναι επίπονο άθλημα και πολλοί με ρωτούσαν γιατί ασχολούμαι με αυτό προβληματίστηκα και συνειδητοποίησα ότι εκτός από την πρόκληση και την αδρεναλίνη (Κ.Α.?) το άθλημα αυτό έχει κοινά και με την επιχείρηση μας ως εξής:

Κατ’ αρχήν συμμετέχουμε σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους της αγοράς. Έτσι, όπως τους τριαθλητές έχουμε μάθει να χειριζόμαστε πολλαπλά αντικείμενα σε διαφορετικά περιβάλλοντα που χρειάζονται ποικίλες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.

Κατά δεύτερο , η δική μας μακροπρόθεσμη θεώρηση της επιχείρησης είναι σαν ένας αγώνας μεγάλης απόστασης και σαν σε ένα τέτοιο αγώνα έχουμε μάθει να κάνουμε σωστή κατανομή δυνάμεων, πότε να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε την ευκαιρία μας και πότε να επιμένουμε και να και να βγαίνουμε μπροστά. Επίσης, επειδή σε ένα τέτοιο αγώνα μπορεί να συμβούν πολλά και απρόοπτα, σαν «επιχείρηση τριαθλητής», έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και σε εξωγενείς παράγοντες. Ενστερνιζόμαστε και επιζητούμε την αλλαγή, παίρνουμε τολμηρές και ρηξικέλευθες αποφάσεις και δεν κολλάμε στο παρελθόν αλλά ενεργούμε για το παρόν και κυρίως για το μέλλον.

Έτσι αυτό που ονόμασα παράγοντας του τριαθλητή είναι το τέταρτο συστατικό της επιτυχημένης μας πορείας.

Η διαχείριση επιτυχιών και αποτυχιών είναι το πέμπτο και ίσως το πιο δυνατό συστατικό της επιτυχίας. Αυτό που πραγματικά μας έδωσε τη δυνατότητα να είμαστε εδώ για 100 χρόνια και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θεωρητικά η διαχείριση της επιτυχίας είναι ευκολότερη αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη. Δεν θεωρούμε την επιτυχία δεδομένη ούτε εφησυχάζουμε με αυτή. Με τις αποτυχίες μαθαίνουμε και γινόμαστε σοφότεροι και πιο δυνατοί. Σε μια επιχείρηση 100 χρόνων σίγουρα υπήρξαν πολλές επιτυχίες αλλά και αρκετές αποτυχίες τις οποίες έχουμε μάθει να ξεπερνούμε αντιμετωπίζοντας τις ευθέως με τρόπο αποτελεσματικό και οριστικό. Ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον Winston Churchill πιστεύω συνοψίζει πολύ ωραία τι απαιτείται στον τομέα αυτό ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΑΙΩΝΑ ΖΩΗ και ΠΑΡΑΠΕΡΑ: «Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι η δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζεις»

Γιορτάζουμε σήμερα όχι απλά τη συμπλήρωση 100 χρόνων αλλά πιο σημαντικά την αρχή των επόμενων 100. Eργαζόμαστε για να δημιουργούμε τις συνθήκες και τις προοπτικές για να είναι κάποιοι άλλοι εδώ σε 10, σε 50 και γιατί όχι σε 100 χρόνια, να γιορτάζουν. Και όπως άλλωστε κάνουμε και για τα τελευταία 100 χρόνια, θα διαβάζουμε την αγορά, θα πρωτοπορούμε, θα προσαρμοζόμαστε, θα επενδύουμε και θα αποεπενδύουμε, θα κάνουμε ότι χρειάζεται, για να το πετύχουμε για την οικογένεια, τους συνεταίρους τους συνεργάτες και τους εργαζομένους μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είσαστε απόψε μαζί μας και εύχομαι να απολαύσετε το υπόλοιπο της βραδιάς.

Your excellency Mr President of the Republic,

Esteemed guests,

Ladies and Gentlemen,

Good evening to you all.

On behalf of the family and the board of directors of the company I would like to welcome you and thank you for being with us tonight to celebrate 100 years of innovation and growth at P.M.Tseriotis Ltd.

Dear ladies and gentlemen, friends and partners from all over the world, welcome and thank you for making the journey to be with us tonight at our 100 year anniversary celebration. Please allow me to continue my speech in Greek. You should have a transcript of it in English if not please put up your hand and you will be provided with one

100 years is a long time in absolute terms and as a milestone celebration it is already important in itself.

It does, however, become impressive when we take into account that it concerns a family business on a small island, which started off with Panayiotis Tseriotis as a sole trader, exploited opportunities and market trends to expand into a variety of businesses, has been through all the challenges of local and international 20th and 21st century history, to become the multifaceted organisation it is today, participating in 10 companies which employ more than 550 people and have a combined turnover of approximately €150 million.

The factors we believe have allowed us to be here today, celebrating 100 years of successful existence are:

    Our philosophy and values
    The relationship between family and business
    Long term relationships and partnerships
    The Triathlete factor
    Dealing with success and failure

Please allow me to elaborate a little further on each one.

Like an ancient tree we have rely on our deep and strong roots which are our business philosophy and our values. Our basic business philosophy is building long term value both for ourselves but also for our employees, partners, suppliers and associates. Our values, INTEGRITY, INNOVATION, FLEXIBILITY, PRIDE, are none other than the human values of our family with which we live and operate both in our personal and our professional lives for the last 100 years. Our most valuable and priceless asset is our good name and our reputation and reliability as entrepreneurs and businesspeople. This is the solid base on which we have built everything and which has protected us in difficult times. The fact that all our actions and decisions are first screened through the above two filters is the first ingredient of our success story.

A recent study on family business in Cyprus found that less than 2% of them are in the 4th generation and beyond. For a family business to reach 100 years the owners need to fully understand and manage the specific issues of this entrepreneurial format. In our case Panayiotis Tseriotis showed the way and Lellos, Anna, Pandora and we who follow give our all and everything to the business in order for it to grow and prosper for the family in a virtuous cycle of creation and growth. Equally important have been the successful handovers from generation to generation. Where other firms struggle to effect the first handover we have had three to date. These have not only been effected smoothly but also with optimal timing so that the business benefits from the experience of the older generations on one hand and on the other from the enthusiasm and innovation of the younger generation coming in. Proper management of the relationship between family and business is the second ingredient of our success story.

In order to build long term value, among other things you have to build and maintain long term relationships based on honesty, mutual respect and benefit. In this department we have on the one hand invested a lot and on the other hand we have been very fortunate to have had with us an amazing set of partners like Unilever, the relationship with which goes back 100 years, 80 years with John West, Volkswagen for 65 years, 45 years with Kerrygold, 40 years with Audi, 27 years with Seat and many more.

However, at the end of the day none of these relationships would have meant anything if we had not built long term relationships with our customers. It is these hundreds of thousands, companies and individuals, who choose our products and services, that have made us what we are today. Long term relationships especially with clients is the third ingredient of our success story.

Those of you who know me personally will also know that I have dabbled in the tough sport of triathlon. A lot of people would ask me why I had taken up such a sport and this got me thinking. So I realized that besides the challenge and the adrenaline rush this sport has a lot in common with our business.

For one we are involved in many and varied sectors of the economy. Like triathletes we have adapted to handle multiple disciplines in different environments that require a variety of knowhow and skillsets.

Secondly, our long term view of business is like a long distance race. Thus we have learned to pace ourselves. When to be patient and wait for the opportunity and where to persevere and dig deep to push ahead. Furthermore in such long distance races a lot of things can and will not go according to plan. So as a “triathlete company” we have learned to adapt quickly and effectively to change due to internal or external factors. We embrace and seek change, we are not afraid of bold and groundbreaking decisions, and we do not linger in the past but we act for the present and especially for the future. The triathlete factor is the fourth ingredient of our success story.

Dealing with success and failure is the fifth and last ingredient of our success story and I would dare say one which makes all the difference. Theoretically handling success is easier but definitely not easy. We do not take success for granted and we do not allow it to make us complacent or arrogant. With failures we learn and become stronger and wiser. In the course of 100 years surely there have been a lot of successes but also quite a few failures which we have learnt to overcome by dealing with them directly and effectively. A quote ascribed to Winston Churchill, sets out very succinctly what is required in this field to get a business to 100 years and beyond: "Success is not final, Failure is not fatal, it is the courage to continue that counts”

Today we are not just celebrating the completion of 100 successful years but also the new beginning of the next 100 years. We are working to create the conditions and the opportunities so that others can be here celebrating in 10, 50 and why not 100 years. As we have been doing for the last 100 years, we will read the market, we will innovate and take the lead, we will adapt, we will invest and we will divest, we will do whatever it takes to succeed for the family, the shareholders, our partners, associates and employees.

Thank you very much and I hope you enjoy the evening with us.

Πηγή: https://www.inbusinessnews.com