Αυτοκίνητα με ηλεκτρικό κινητήρα ή υδρογόνο: Τα υπέρ και τα κατά!

Σκέφτεστε να αφήσετε πίσω τον κινητήρα πετρελαίου και βενζίνης;

Η τεχνολογία αλλάζει μορφή συνεχώς όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχει επηρεάσει και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Υπό αυτή τη λογική, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως και αυτοκίνητα με κινητήρα υδρογόνου αποτελούν καιρό τώρα μία πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για όσους δείχνουν το ενδιαφέρον να αγοράσουν αυτοκίνητο και συγχρόνως να αποφύγουν κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου.

Όπως γνωρίζουμε καλά, κάθε καινούργια επιλογή και κάθε καινοτομία, έχει το αντίστοιχο τίμημα της. Γι’ αυτό λοιπόν θα αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του να αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ξεκινώντας από τα θετικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι αθόρυβα. Όσοι έχουμε οδηγήσει αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου, έχουμε διακρίνει πως είναι αρκετά ενοχλητικός ο ήχος της μηχανής. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει την απόλυτη ‘’ησυχία’’ σε βαθμό που ξεχνάτε πως λειτουργεί.

Παράλληλα, με το ηλεκτρικό αμάξι θα διαγράψετε οριστικά από το κινητό σας τηλέφωνο το όνομα του μηχανικού σας. Για όλους μας η επίσκεψη στο συνεργείο είναι μία επίπονη διαδικασία. Μας σπαταλά χρόνο από τη καθημερινότητα μας, καθώς πρέπει να ‘’κλέψουμε’’ σχεδόν δύο ώρες ώστε να πάμε το αυτοκίνητο μας για το καθιερωμένο σέρβις. Με το ηλεκτρικό αμάξι, αυτό δε συμβαίνει, καθώς ο εξοπλισμός του δεν απαιτεί την ίδια συχνότητα συντήρησης με τα υπόλοιπα συμβατικά αυτοκίνητα. Φυσικά, αυτό εξοικονομεί και χρήματα, καθώς μας γλυτώνει από ένα συχνό κόστος που πλέον έχουμε όλοι συνηθίσει.

Ακολούθως, σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα ή ντίζελ αυτοκίνητα τα οποία αποδίδουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ροπής τους όσο η βελόνα του στροφομετρου ανεβαίνει, ένα ηλεκτρικό αποδίδει το 100% της ροπής του από τη στιγμή που ο οδηγός πατήσει το γκάζι. Η ροπή μεταφράζεται σε ισχύ, δύναμη, «τράβηγμα». Το γεγονός ότι όλο το απόθεμα ροπής είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το αυτοκίνητο επιταχύνει ακαριαία και οι επιδόσεις του είναι ασύγκριτες με ό,τι ξέρεις μέχρι σήμερα.

Τέλος, με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, κερδίζουμε και χώρο αποθηκευτικό. Η απουσία μηχανικών μερών από το αμάξι, ευνοεί τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε εντός του αυτοκινήτου μας μεγαλύτερο χώρο για τις αποσκευές μας. Επομένως τα ταξίδια μας γίνονται πιο εύκολα και φυσικά πιο άνετα.

Σε ότι αφορά τα αρνητικά, το κυριότερο είναι το κόστος αγοράς. Η τεχνολογία ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελεί έναν ακριβό εξοπλισμό για τις εταιρίες. Επομένως, αυτό το ‘’πληρώνει’’ ο αγοραστής. Σχεδόν σε κάθε αυτοκινητοβιομηχανία, το μοντέλο με έκδοση ηλεκτρικού κινητήρα είναι πάντα ακριβότερο από την αντίστοιχη έκδοση βενζίνης και ντίζελ.