Κυψέλες υδρογόνου: Ο νέος «χρυσός» στην ενέργεια

Η ζήτηση για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για οχήματα αλλά και για άλλες εφαρμογές, ξεπερνά για το 2023 τα 8,2 δισ δολάρια, από 5,64 δισ δολάρια, καταγράφοντας άνοδο που αγγίζει το 46%. Μάλιστα, η αξία της ζήτησης αναμένεται να φτάσει στα 32,65 δισ δολάρια έως το 2027 καθώς, ειδικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αναμένεται να πατήσουν ακόμη πιο βαθιά το γκάζι για τέτοια τεχνολογία.

Mπιλ Γκέιτς: «Ο υγιής αντίκτυπος του πράσινου υδρογόνου»

Πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη για τη στροφή που γίνεται αυτό το διάστημα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί να βρει τρόπους να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων. Στις εναλλακτικές αυτές μορφές, το υδρογόνο γίνεται –όπως όλα δείχνουν- ο νέος «χρυσός» που ψάχνουν οι επενδυτές.

Τα στοιχεία για την αύξηση της ζήτησης για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου προκύπτουν από τη νέα έκθεση «Hydrogen Fuel Cells Global Market Report 2023» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες καυσίμου σε όλο τον κόσμο συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς κυψελών καυσίμου υδρογόνου, αναφέρεται στην έκθεση. Οι κυψέλες καυσίμου είναι τα κέντρα συστήματος το οποίο χρησιμοποιεί το υδρογόνο ως καύσιμο και ουσιαστικά αναλαμβάνουν τη μετατροπή του καυσίμου σε ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία από την έκθεση «Passenger Hydrogen Fuel Cell Vehicles», οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων κυψελών καυσίμου υδρογόνου έφτασαν τις 27.500 το 2020. Επιπλέον, οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων κυψελών καυσίμου έφτασαν τις 8.500 το 2020, που είναι οι υψηλότερες ετήσιες πωλήσεις σε σύγκριση με οποιοδήποτε από τα προηγούμενα έτη. Οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με κυψέλες καυσίμου καταδεικνύουν την αυξανόμενη ζήτηση για τέτοια οχήματα, συμβάλλοντας έτσι δραστικά στην ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς καθώς όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν στο παιχνίδι αυτό.

Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνου το 2022. Η Βόρειος Αμερική ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην αγορά κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Πηγή: ot.gr