Το πράσινο υδρογόνο και η βιομηχανία που αναπτύσσεται γύρω από αυτό συνιστά μια πηγή ενέργειας που σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα στην βιομηχανία και να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα καθώς δεν παράγει τίποτα άλλο παρά υδρατμούς όταν καίγεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή πράσινου υδρογόνου απαιτεί τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα σε άλλες εφαρμογές.
Χαρακτηριρστικό είναι ότι έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) είχε προειδοποιήσει για την «αδιάκριτη χρήση του υδρογόνου», προειδοποιώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να θεωρούν ότι η υπερβολική χρήση πράσινου υδρογόνου «μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις ενός κόσμου χωρίς άνθρακα». Ως εκ τούτου, η εκτροπή υπερβολικής πράσινης ενέργειας προς την παραγωγή υδρογόνου θα μπορούσε πραγματικά να επιβραδύνει συνολικά την προσπάθεια της απανθρακοποίησης.
Η κλιμάκωση των δράσεων για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα πρέπει να σταθμιστεί με μια προσεκτική ανάλυση κόστους-οφέλους σε διαφορετικά πλαίσια και εξετάζοντας όλες τις εναλλακτικές. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Rice παρουσίασε μια εναλλακτική παραγωγής πράσινου υδρογόνου με την αξιοποίηση των πλαστικών απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται θέρμανση με flash joule, μπορούν να μετατραπούν τα πλαστικά απόβλητα σε καθαρό υδρογόνο και γραφένιο, ένα πολύτιμο υλικό το οποίο έχει απεριόριστες εφαρμογές και ιδιότητες.
Η εν λόγω μελέτη εστίασε στη μετατροπή των απορριμμάτων πλαστικών σε γραφένιο υψηλής αξίας και ανέδειξε έναν νέο τρόπο παραγωγής υδρογόνου που θα μπορούσε να μεταμορφώσει την εκκολαπτόμενη βιομηχανία και, σε μεγαλύτερη κλίμακα, να αλλάξει θετικά τις προβλεπόμενες οδούς απανθρακοποίησης.
Κατά τους επιστήμονες, αυτή η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να αποφέρει πολλά οφέλη για το περιβάλλον, ανακυκλώνοντας πλαστικά απόβλητα (τα οποία παγκοσμίως φθάνουν τους 6,3 δισεκατομμύρια τόνους) παρέχοντας παράλληλα αέριο υδρογόνου υψηλής απόδοσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρό καύσιμο, ενώ παράλληλα παράγεται γραφένιο ως τελικό προϊόν.