Πως παράγεται το πράσινο υδρογόνο;

Μία από τις προκλήσεις είναι η παραγωγή “καθαρού” – “πράσινου” υδρογόνου, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τεχνολογία υπάρχει ήδη. Ο σταθμός στο Σέφιλντ της Αγγλίας είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρολυτικές κυψέλες. Η ανεμογεννήτρια παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή υδρογόνου επί τόπου από την ηλεκτρόλυση του νερού.

«Το περισσότερο υδρογόνο σήμερα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, αλλά για τις μεταφορές σκεφτόμαστε πράσινες πηγές παραγωγής υδρογόνου. Με ένα μόνο καλώδιο μπορούμε να συνδέσουμε άμεσα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την πηγή της παραγωγής και μετά με το όχημά μας», δήλωσε στο EuroNews ο Μπεν Μάντεν, συντονιστής του προγράμματος “H2ME”.

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να βελτιωθεί η απόδοση των ηλεκτρολυτικών κυψελών, συσκευών που διαχωρίζουν το νερό σε δύο στοιχεία, το υδρογόνο και το οξυγόνο. Κατόπιν το υδρογόνο καθαρίζεται και έχει το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύεται επί τόπου. Η εταιρεία ITM Power αναπτύσσει προηγμένες ηλεκτρολυτικές κυψέλες για την παραγωγή “καθαρού” υδρογόνου.

«Παράγουμε υδρογόνο, όταν υπάρχει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, όταν έχει χαμηλότερο κόστος και όταν είναι πιο οικολογικό. Και μπορούμε να το κάνουμε οπουδήποτε, επιτόπου στο βενζινάδικο ή στον σταθμό ανεφοδιασμού, όπως πρέπει να το λέμε σήμερα. Και αυτό μας επιτρέπει να εξαλείψουμε την ανάγκη για παράδοση καυσίμων μέσω τάνκερ», δηλώνει ο Τσαρλς Πάρκλες, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ITM Power.

Πόσο κοστίζει ένα αυτοκίνητο υδρογόνου και ο ανεφοδιασμός του

Η πρόκληση αφορά επίσης στο κόστος. Η τιμή αγοράς του αυτοκινήτου και του καυσίμου παραμένει προς το παρόν υψηλότερη από αυτή ενός συμβατικού αυτοκινήτου.

Για τον Μπεν Μάντεν, συντονιστή του προγράμματος “H2ME”, σύντομα το εμπόδιο αυτό θα ξεπεραστεί:

«Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι μέχρι το 2025, θα έχουμε ισοδύναμο κόστος για την απόκτηση οχήματος υδρογόνου και την τροφοδοσία του σε σύγκριση με ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο όχημα σήμερα. Αυτός είναι ο στόχος»

Μπορούν τα αυτοκίνητα υδρογόνου να ανταγωνιστούν τα αυτοκίνητα με μπαταρίες; Σύμφωνα με τον Tάις Γένσεν, στον δρόμο υπάρχει χώρος για διάφορα είδη αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων:

«Το όχημα του μέλλοντος θα είναι ένας συνδυασμός μπαταρίας και υδρογόνου, ενώ ήδη βλέπετε ότι υπάρχει σύστημα υβριδικής μπαταρίας υδρογόνου στο δρόμο… και νομίζω ότι θα δούμε και τις τρεις λύσεις, αλλά πρέπει πάνω απ’ όλα να πολεμήσουμε ενάντια στις τεχνολογίες ορυκτών καυσίμων».

Απώτερος στόχος είναι σε βάθος δεκαετίας το υδρογόνο να χρησιμοποιείται για την κίνηση εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Πηγή: energypress.gr

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.