Υδρογόνο: “Δαίδαλοι” από το μέλλον…

Ο μυθικός “Δαίδαλος” ήταν ο δημιουργός των φτερών με τα οποία ο άνθρωπος “πέταξε” για πρώτη φορά έστω στη φαντασία του… Oι πραγματικοί “Δαίδαλοι” του Πολυτεχνείου Κρήτης, η ομάδα TUCer αποτελούμενη από καθηγητές, επιστημονικό προσωπικό και κυρίως φοιτητές είναι αυτή που κατασκευάζει, αληθινά πρότυπα οχήματα. Οχήματα στην ουσία από το μέλλον.

Με αυτά η ομάδα συμμετέχει σε σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες όπως το Shell eco Marathon, με πολλές πρωτιές στους διαγωνισμούς για την ασφάλεια αλλά και την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Η ΤUCer μπαίνει στην εφηβεία της (12 ετών) και με την ευκαιρία της σημερινής και αυριανής παρουσίασης των οχημάτων της στο χώρο του Κ.Α.Μ., οι “διαδρομές” συνομίλησαν με τους σύγχρονους και αληθινούς “Δαίδαλους”.

Η ιστορία
«Η ομάδα ξεκίνησε το χειμώνα του 2007 όταν ο συνάδελφος Πολυχρόνης Σπανουδάκης (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε την ιδέα να συμμετέχουμε μια φορά στο Shell eco Marathon 2008» εξηγεί ο Σάββας Πιπερίδης, ΕΔΙΠ και μέλος της TUCer. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’80 με πρότυπα αυτοκίνητα που λειτουργούσαν με μηχανές εσωτερικής καύσης και πέρασε και στα ηλεκτρικά οχήματα με συσσωρευτές, ηλεκτρικά οχήματα με κυψέλες υδρογόνου, ηλιακά οχήματα κ.ά. «Η πρώτη συμμετοχή ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μας. Πήγαμε χωρίς να έχουμε χρήματα, καμία επαφή με χορηγούς και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα άλλο κόσμο. Αυτοκινητοδρόμιο, τεχνικός έλεγχος, προδιαγραφές, πράγματα άγνωστα στην Ελλάδα που δεν υπάρχει αυτοκίνηση. Ολη αυτή η κατάσταση μας γοήτευσε. Αντιληφθήκαμε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που δημιουργούνταν και επιλέξαμε τον… δύσκολο δρόμο. Αποφασίσαμε να μπούμε στα “βαθιά”, να μην μείνουμε στα ορυκτά καύσιμα, να πάμε στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και από αυτές διαλέξαμε την πιο δύσκολη αυτή του υδρογόνου. Ημασταν οι πρώτοι που φέραμε το υδρογόνο για την κίνηση, που φέραμε υπερπυκνωτές στην Ελλάδα! Μπορεί να το επιβεβαιώσουν και οι εισαγωγείς από όπου πήραμε αρχικά τον εξοπλισμό για τον οποίο δεν είχαν ιδέα» τονίζει ο κ. Πιπερίδης. Πλέον τα οχήματα της TUCer είναι σε ποσοστό 99% δικά της δημιουργήματα. Το αμάξωμα, οι αναρτήσεις, τα ηλεκτρικά, ο μηχανολογικός και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός κατασκευάζονται μέσα στο Πολυτεχνείο από τους φοιτητές μέλη της ομάδας. «Και δεν είναι μόνο ότι κατασκευάζονται από εμάς αλλά και ότι δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες αγώνα, κερδίζοντας βραβεία, παίρνοντας διακρίσεις και αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Γιατί μιλάμε για αγώνες που δεν σου χαρίζεται τίποτα, που τα κριτήρια συμμετοχής είναι απίστευτα αυστηρά και που θα πρέπει να είσαι έτοιμος για τα πάντα!» λέει το μέλος της ομάδας.

Πηγή: haniotika-nea.gr