Το πρώτο ποταμόπλοιο κατανάλωσης υδρογόνου

Η ABB θα παράσχει τις λύσεις της ισχύος και πρόωσης για ένα νεότευκτο πλοίο που θα επιχειρεί στον Ροδανό ποταμό στη Γαλλία και θα κινείται αποκλειστικά με τη χρήση κυψελών καυσίμου υδρογόνου.

Η εταιρεία, συνεπώς, ενισχύει τη θέση της στην παροχή τεχνολογιών κυψελών καυσίμου υδρογόνου μέσω του FLAGSHIPS, της πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την ανάπτυξη εμπορικών πλοίων μηδενικών εκπομπών για εσωτερικούς πλόες και ταξίδια μικρών αποστάσεων.

Το πλοίο, για το οποίο η ABB θα προσφέρει τις υπηρεσίες της, θα διαχειρίζεται η γαλλική Compagnie Fluviale de Transport (CFT), θυγατρική της Sogestran Group, και αναμένεται να παραδοθεί το 2021. Με το υδρογόνο που απαιτείται για τις κυψέλες καυσίμου να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ξηρά, η πλήρης ενεργειακή αλυσίδα του πλοίου θα είναι απαλλαγμένη από εκπομπές. «Ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές των βιώσιμων μεταφορών, η ABB έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει το μέλλον της θαλάσσιας βιομηχανίας, όπου πλοία θα επιχειρούν στα ύδατα του κόσμου πιο αποδοτικά και πιο καθαρά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΒΒ.

Tο FLAGSHIPS αποτελεί ένα project που σκοπό έχει να καταδείξει ότι οι κυψέλες καυσίμου συνιστούν μια πρακτική και υλοποιήσιμη λύση πρόωσης για ιδιοκτήτες και κατασκευαστές μεσαίου μεγέθους πλοίων.

Φωτό: new.abb.com

Πηγή : naftikachronika.gr