Το υδρογόνο θα αποκτήσει φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή, σύμφωνα με την εταιρεία Cemvita.
Η Cemvita δημιούργησε ένα φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο το «χρυσό υδρογόνο». Η εταιρεία προχώρησε στην ανάπτυξη του εγχειρήματος για την εύρεση λύσης στο επικείμενο ενεργειακό αδιέξοδο. Μάλιστα, το νέο καύσιμο δεν είναι τίποτα περισσότερο από υδρογόνο, το οποίο περνά μία φυσική διεργασία.
Ουσιαστικά, η διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου αλλάζει και καταρρίπτει τα μειονεκτήματα της διάθεσης του και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του.
Όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει βιώσιμη λύση για όλους τους τομείς, στους οποίους η εφαρμογή του είναι αποδοτικότερη. Ωστόσο, η διάδοση του είναι δύσκολη και αργή.
Μάλιστα, την αποτυχία της εδραίωσης του, την προκαλούν το υψηλό κόστος της παραγωγής, της μεταφοράς και της διάθεσης του. Επιπλέον, η παραγωγή του έχει υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επομένως, είναι αναγκαία η δημιουργία μια φθηνής, αλλά και φιλικής προς το περιβάλλον γραμμής παραγωγής υδρογόνου.
Οι ερευνητές της Cemvita ανακάλυψαν μία φυσική διεργασία η οποία οδηγεί σε φθηνή και με μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο παραγωγή. Η εταιρεία δεν χρησιμοποίησε για την παραγωγή τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, η οποία απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρική ενέργειας. Επομένως, έστρεψε την προσοχή της στη χρήση βακτηρίων.
Οι ερευνητές πέτυχαν μέσω των βακτηρίων την αναερόβια αφομοίωση των υδρογονανθράκων και τη μετατροπή τους σε υδρογόνο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδικασία έλαβε χώρα όχι μόνο στο εργαστήριο, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες.
Ουσιαστικά, τα βακτήρια χρησιμοποιούν τα μη εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και τα μετατρέπουν σε μία πηγή καθαρής ενέργειας. Επιπλέον, τα βακτήρια παράγουν και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο επιστρέφει στο υπέδαφος. Έτσι, μειώνεται και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Τέλος, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει πολύ χαμηλό κόστος. Για την ακρίβεια, ένα κιλό υδρογόνου θα κοστίζει σχεδόν 1 ευρώ.
Ο επικεφαλής των Gold H2 και Cemvita, Zach Broussard, δήλωσε:
«Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταφέραμε τα μικρόβια από το εργαστήριο στην πετρελαιοπηγή. Η παραγωγή υδρογόνου, σε αυτή τη δοκιμή ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Μάλιστα, είναι δυνατή η επίτευξη ρυθμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε παραγωγή υδρογόνου με κόστος 1$/κιλό ή και λιγότερο».
ΠΗΓΗ: carselectric.gr