Χατζημαρκάκης: Προστασία του κλίματος σημαίνει προστασία της πατρίδας

Την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή, τόνισε με δήλωσή του ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου “Hydrogen Europe” και πρώην Γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο κ. Χατζημαρκάκης στη δήλωσή του επισημαίνει ότι  ο αυξημένος αριθμός μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα καταδεικνύει την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του κλίματος. Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην προστασία του κλίματος. Δεν αμφισβητείται ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την ακραία ζέστη, η οποία έχει ευνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη καθώς και σε μέρη της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη νότια Ευρώπη θα ήταν «πρακτικά αδύνατες χωρίς ανθρώπινες εκπομπές», γράφει το World Weather Attribution, ένα ακαδημαϊκό όργανο που μελετά την απόδοση ακραίων καιρικών φαινομένων. Αντίστοιχα, τα πρόσφατα κύματα καύσωνα παγκοσμίως θα ήταν πολύ πιο ψυχρά χωρίς την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το World Weather Attribution, τα κύματα καύσωνα στη νότια Ευρώπη είναι 2,5 °C θερμότερα από ό,τι θα ήταν χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, τονίζει, αυτό σημαίνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πιο γρήγορα τα μέτρα προστασίας του κλίματος, ιδίως τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη. Ως ένας από τους μεγαλύτερους φορείς προώθησης του λιγνίτη, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, βγαίνει από την πηγή ενέργειας νωρίτερα από άλλες συγκρίσιμες κυβερνήσεις όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Αυτό είναι απολύτως αξιέπαινο. Ωστόσο, η εξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υψηλή. Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι χειρότερο σήμερα από ό,τι σε συγκρίσιμα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά ισχυρή της θέση στον ευρωπαϊκό στόλο, με μερίδιο σχεδόν 60%, για να επιταχύνει τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το υδρογόνο, το οποίο μπορεί να παραχθεί και στην Ελλάδα και να εισαχθεί στην Ελλάδα. Είναι η ανανεώσιμη πρώτη ύλη για συνθετικά αέρια και συνθετικά καύσιμα, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις ορυκτές πρώτες ύλες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η νομοθεσία της ΕΕ καθιστά δυνατή τη γρήγορη και αποτελεσματική έναρξη χρηματοδότησης με κονδύλια της ΕΕ. Η αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία υδρογόνου είναι έτοιμη να εμπλακεί μαζικά στην Ελλάδα.

Πηγή: energypress.gr